mandag 8. april 2013

Hoppstå, dra i leken, slipp

Åh, han er jo som et stykke blankt ark, det er så mye jeg har lyst til å gjøre, jeg vil trene ALT, NÅ! Det føles som om jeg skal male et rom, og står i en malebutikk og skal velge mellom en million fantastiske farger! Legger ved en film av andre og siste økten med begynnelsen på hoppstå, og så tok jeg med leken etterpå også. Det blir litt sånn at lekingen går på automatikk uten at jeg egentlig tenker så mye over hva det er som skjer, man bare gjør det liksom, men lekutvikling er jo definitvit en STOR del av hva som er superviktig å ta med seg! Er det noen som vil dele lekutviklingstips?

Noen tanker jeg har om videre lekutvikling: jeg tror vi "vanlige folk" har mye å lære om lekutvikling fra folk som driver med bitearbeid. Fra valepene er med på leken finner de frem lange pinner med snor med leke i, og "fisker valper". Det skal være akkurat så utfordrende at det føles som en seier når den fanges, og så lett at de ikke gir opp. Å bruke biteskinn er det faktisk en mening med; den er vanskeligere å holde fast enn mange andre hundeleker. Dvs. At man fra første stund utvikler er fullt og fast bitt, og det er jo noe jeg også vil ha, selv om jeg bare skal tulleleke med en border collie. Enmet er stort, og detaljene mange, men det er de siste tankene jeg har tenkt om det.

Hoppståen viste seg å være veldig veldig enkel å få igang, den lå like under overflaten og bobler stadig. Han prøver den stadig ut, altså å hoppe, selv om han ikke har fått veldig mange belønninger for det.

Videre herfra skal jeg fryse frembena, og holde igjen klikket, på samme måte som ved fotposisjonen. Ball tre som henger i lufta nå er frysmarkering på håndtarget. Bare fordi Marie har lært det inn liksom. :-) sånn sett ikke så veldig nøye hva vi jobber med, så lenge det er noe man kan legge forstyrrelser til og lage minikjeder ut av :-p dette er bare så SUPERGØY!

søndag 7. april 2013

Holde posisjonen utgangsstilling Blink 11 uker


Supert svar Kristin! Og helt riktig, det er posisjonen det går på, eller mangler på. Jeg tar sjelden hensyn til belønningsplassering før jeg må, og kjører på kriterier. Jeg kjører også total frihet etter klikket, bra/klikk=JUHUU, og tillatelse til å gjøre det de føler for, i praksis å raske på for å få tak i belønningen. :-) det fører til hunder som er gode på kriterier, og å velge bort en belønning for å komme til den siden jeg ofte har belønningen synlig, og hunder som er vanskeligere å belønne mer hensiktsmessig, når det er lettere. Frisignalet på klikket gir meg hunder som får en enda sterkere forventning til klikket og blir en sterkere sekundærforsterker, ergo en sterkere belønning sammenlangt, fordi frihet(go bananas)+belønning virker til å pirre mer enn keep working just a little bit more+belønning, selv om det kommer best frem på hunder som ikke er superenkle å belønne. Eller hva mener dere? 


Det koker ned til: Blink tror han må være i bevegelse for å få klikk! Han har hele tiden streifet innom riktig posisjon, og har fått en liten greie på sånn omtrent hvor det lønner seg å være, men han tror han skal bevege seg. Kun en gang fikk jeg klikket ham for å stå stille, og det har vært gangen i treningen fra vi begynte å belønne for bakbensbevegelser. Nå er tiden kommet, posisjonen skal spikres. :-). Måten jeg vil prøve å gjøre dette på er ganske enkel og jeg spiller på energibesparing. Kanskje jeg skal være flink og tenke belønningsplassering også? Jeg skal stå stille, og belønne for trykk/touch i siden min. (det forsvinner så fort jeg letter litt på kravet, minst mulig for mest mulig er alltid mottoet.) Øke kriteriene, og la ham holde den posisjonen litt før klikket kommer. Nå har jeg gitt ham verktøyene til å klare å finne posisjonen, nå må vi over på å faktisk finne, og holde den. 

Det trente vi på i dag. Neste steg herfra er å utfordre litt mer enn å bare gå sidelengs. Vendinger, frem, tilbake for så å  stoppe opp litt for å se om han skjønner hva som lønner seg, eller rettere sagt hvor det lønner seg å være. 

lørdag 6. april 2013

Fot-status Blink 10 uker

Noe vesentlig mangler her, hva er det han ikke forstår, hva ville dere hatt fokus på fremmover?

Sånn utover hva vi må jobbe videre med så er jeg fornøyd. Dette er rett etter tur med de andre hundene, på ny plass. Vi har kjørt lengste økten noen gang i dag, inkludert fot, hoppstå, frys på handtarget, omvendt lokking, collar-grab-game, lekutvikling (dra imot, returner for mer) og godbitsøk til slutt (and Ive got all of it on tape!). Imponert over utholdenheten som øker fra dag til dag, men merket naturlig nok mot slutten at lysten til å returnere sank med energien, det var deiligere å legge seg ned og gnage litt på den :-) er en sliten liten gutt som ligger rett ut på stuegulvet og sover nå!

fredag 5. april 2013

Nytt bloggvri, videoblogg?

For egen motivasjon tenker jeg å filme mer av treningen vår fremmover. Lille er allerede større enn Speedy! Litt video hadde ikke vært å forakte, og å se tilbake på. En eneste film jeg hr fått til er som motivasjon til en kursgruppe med samme treningsoppgaver, og det må det bli en endring på! 

Åtte uker gamle Blink trener bakpartskontroll på kasse.